De stad die sport ademt
De hoofdstad van provincie
Groningen met meer dan 200.000 inwoners, de grootste stad van noordelijk Nederland en de stad die, net als
Drachten, geen geschreven stadsrechten heeft; Groningen! Een stad die bekend staat om de letters onder de ophaalbruggen, studenten en de enige echte eierbal. Groningen was oorspronkelijk een Hanzestad die deel uit maakte van het Noord-Duitse Handelsnetwerk, die Hanzestad is uitgegroeid tot een van de grootste studenten steden van Nederland. Groningen is niet alleen de geboorteplaats van de eierbal en de mysterieuze baby sticker, die tevens wereldwijd bekend is, het is ook de stad waar ranja is uitgevonden.
Sporten op historische ondergrond
Met meer dan 145 km aan fietspad en ruim 175 verschillende opleidingen is deze stad het middelpunt van Noord-Nederland. Ook op het gebied van sport zit het in Groningen wel goed. Jaap Eden, de eerste Nederlandse wereldkampioen schaatsen en baanwielrennen en lokale tennis legende Trudy Groenman, die op 17e jarige landskampioen werd, zijn slechts voorbeelden van de vele sport prestaties die behaald zijn in Groningen.
Neem nou de 4 mijl van Groningen, een zeer populair hardloop evenement onder fanatieke atleten uit heel het land. Jaarlijks komen er zo’n 23.000 sporters op af die het onderling uit vechten om de 1e plek.
Basketbalclub Donar weet ook zeker wat winnen is, ze hebben 5x keer de landstitel veroverd en 3x de supercup gewonnen. In Groningen is het geen big talk, maar big moves. Natuurlijk kunnen we FC Groningen in dit lijstje niet vergeten. De club is Gronings trots en menig Groninger is supporter in hart en nieren. In 2015 heeft de club de landstitel veroverd en vecht er elk seizoen voor om die titel nog een keer mee te nemen naar hun thuisbasis, de Euroborg.
Studenten nemen de leiding
Het aantal studenten in de stad is zoveel dat er zelfs 2 tennisclubs zijn opgericht door studenten, voor studenten. G.S.T.C en TC Veraracket. Tennis is naar Groningen gebracht door boerenfamilie Mansholt. Door zakelijke contacten in Engeland raakten ze bekend met het tennisspel. Het was in eerste instantie een boerensport, maar in 1913 werd de eerste tennisvereniging opgericht, de GLTB ( Groninger Lawn Tennis Bond ). De sport was vroeger een hele sensatie, na de lange toernooien werd er uitgebreid gedineerd en gedanst, het was een hele gebeurtenis. Ondertussen heeft Groningen meer dan 16 tennisclubs en meer dan 45 banen verspreid over de stad! De clubs beschikken over alles wat je nodig hebt om een goed potje te tennissen, banen van de beste kwaliteit, fanatieke supporters en mede tennissers en natuurlijk binnen en buitenbanen zodat je in de winter niet stil hoeft te zitten.